×

13 Eylül 2023 Piyasa Raporu

ABD’de Temsilciler Meclisi Başkanı’ndan ABD Başkanı Joe Biden için resmî bir azil soruşturması talebi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, ABD Başkanı Joe Biden’ın ailesinin iş anlaşmaları nedeniyle resmi bir azil soruşturması başlatılması gerektiğini talep etti.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi lideri Kevin McCarthy, ABD Başkanı Joe Biden’a karşı resmi bir azil soruşturması açılmasını istedi. McCarthy, son aylarda Temsilciler Meclisi’nde yer alan Cumhuriyetçilerin, Başkan Biden’ın aile şirketi hakkında ciddi ve inandırıcı iddialar ortaya koyduklarını belirterek, bu soruşturmanın Biden’a yönelik “görev kötüye kullanma, adaleti engelleme ve yolsuzluk” iddialarına odaklanacağını ifade etti.

McCarthy, ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hesap Verilebilirlik Komitesi’nin yürüttüğü soruşturma sürecinde Biden ailesi etrafında bir “yolsuzluk kültürü” bulunduğunu vurguladı ve bu soruşturmanın Biden’ın aile şirketine dair çeşitli suçlamalar içerdiğini, Biden’ın Başkan Yardımcılığı döneminde görevi kötüye kullandığını ve finansal işlerini oğlunun şirketi üzerinden yönlendirdiğini öne sürdü.

McCarthy, Biden’a yönelik bu iddiaların daha fazla incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu nedenle bugün Temsilciler Meclisi komitesine, Başkan Joe Biden hakkında resmi bir azil soruşturması başlatma talimatı veriyorum” dedi.

“Cumhuriyetçiler, Başkan’ı 9 aydır incelemekte”

Beyaz Saray sözcüsü Ian Sams, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin Başkan Biden’ı 9 aydır incelediğini belirterek, “Herhangi bir suça dair kanıt bulamadılar” açıklamasını yaptı.

Sams, McCarthy’nin 2019’da azil soruşturması hakkındaki yazılı açıklamasını hatırlatarak, “Bugün Kevin McCarthy, tek taraflı olarak azil soruşturması başlatılmasına karar verdi ve oylama yapılmasının gerekmeyeceğini söyledi. 2019’da Temsilciler Meclisi’nin azil soruşturmasına yetki veren tüm Meclis üyelerinin oy kullanması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde bu, herhangi bir değer veya meşruiyetten yoksun bir süreç oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Hunter Biden hakkında yayınlanan 19 sayfalık belge

Ayrıca, geçen ay ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hesap Verilebilirlik Komitesi Başkanı James Comer, Biden’ın Başkan Yardımcısı olduğu dönemde oğlu Hunter Biden’ın, Rus, Kazak ve Ukraynalı oligarklardan büyük ödemeler aldığını gösteren 19 sayfalık bir belge yayınlamış ve “Joe Biden’ın Başkan Yardımcılığı sırasında Hunter Biden’ın onu Kazakistan, Rusya ve Ukrayna’daki oligarklardan milyonlar kazanmak için bir ‘marka’ olarak sattığını” ifade etmişti.

ABD’de azil süreci

ABD yasalarına göre, bir başkanın görevden azledilmesi için hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da ortak bir karar alınması gerekmektedir. Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde yeterli sayıda azil oyu alabilirken, Senato’da Demokratların çoğunlukta olması nedeniyle Joe Biden’ın görevden alınması pek beklenmemektedir.

ECB 2024 yılı için enflasyon beklentisini %3’ün üzerine belirleyebilir

Avrupa Merkez Bankası’nın, perşembe günü gerçekleştireceği Yönetim Konseyi toplantısının ardından duyuracağı ekonomik projeksiyonlarda, enflasyonun 2024 yılında yüzde 3’ün üzerinde seyredeceği öngörülüyor.

Enflasyonun yüzde 2 hedefini aşacağına dair projeksiyonlar, ECB’nin Yönetim Konseyi toplantısında faiz artırma olasılığını artırabileceği şeklinde değerlendiriliyor.

 

Kaynaklar, ECB’nin bugün başlayan ve iki gün sürecek olan Yönetim Konseyi’ne sunacağı üç aylık projeksiyonların, 2024 yılında enflasyonu yüzde 3’ün üzerine çıkaracağını öngörüyorlar.

Güncellenen 2024 projeksiyonunun, merkez bankasının yüzde 2 hedefinden, piyasanın yüzde 2,7 olan beklentilerinden ve Haziran ayındaki yüzde 3’lük tahminden daha yüksek olması bekleniyor.

Kaynaklara göre, faiz konusunda karar vermek zorlu bir süreç olacak ve henüz toplantı için resmi teklifler sunulmuş değil. Ancak güncel veriler, enflasyonu düşürmenin daha önce düşünüldüğünden daha zor olabileceği endişelerini doğrularsa, faiz artırımı olasılığı daha güçlü hale gelebilir.

Kaynaklar, ECB’nin büyüme tahmininin bu yıl ve 2024 için, piyasa beklentileriyle uyumlu bir şekilde düşürüleceğini ifade ettiler.

Ekonomistler, Euro Bölgesi’nin bu yıl yüzde 0,6 ve 2024 yılında yüzde 0,9 büyüyeceğini öngörüyorlar.

ECB/Villeroy petrol fiyatları ile enflasyon ilişkisi açıklamasında bulundu

Fransa Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Francois Villeroy de Galhau, petrol fiyatlarında son zamanlarda gözlenen yükselişin genel enflasyon düşüşünü sorgulamak için yeterli olmadığını ifade etti.

Villeroy de Galhau, AFP’ye verdiği röportajda, “Mevcut petrol fiyatlarının dalgalanmaları aylık enflasyon oranlarını etkileyebilir, ancak bu, genel enflasyon düşüşüne ilişkin şüphe yaratmaz” şeklinde konuştu.

Günün öne çıkan gelişmeleri ise şu şekilde

  • Bugün ABD’de TÜFE verileri açıklanacak.

  • Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi rakamları takip edilecek.

  • İngiltere’de GSYH, Sanayi Üretimi, İmalat Üretimi ve Ticaret Dengesi verileri paylaşılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 – 21 Eylül tarihleri arasında New York’ta düzenlenecek BM 78. Genel Kurulu’na katılacak.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, 19 Eylül’de

  • ABD’de Goldman Sachs Genel Merkezi’nde uluslararası yatırımcılarla buluşacak.

  • ABD Başkanı Biden, 19 – 20 Eylül’de gerçekleştirilecek BM Genel Kurulu toplantısına iştirak edecek.

  • S&P’nin Türkiye raporunu 29 Eylül’de yayınlaması bekleniyor.

  • Borsa İstanbul’un güne yatay seyir ile başlamasını bekliyoruz. 

     

Share this content: