×

19 Eylül 2023 Piyasa Raporu

ABD Hazine ve Maliye Bakanı J. Yellen: Ülke ekonomisinde gerilemeye yönelik net bir kanıt yok

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin gerilemeye işaret eden herhangi bir belirti görmediğini dile getirdi. Ancak Yellen, Kongre’nin hükümeti ayakta tutacak yasaları geçirememesinin ekonominin ivmesini yavaşlatma riskini taşıdığına dikkat çekti.

Janet Yellen, CNBC’ye verdiği röportajda, “Ekonominin gerileme riski altında olduğuna dair herhangi bir işaret görmüyorum” dedi ve ABD işgücü piyasasının hala güçlü olduğunu ve enflasyonun düşmeye başladığını ifade etti.

Yellen ayrıca, Detroit’teki üç büyük ABD otomobil üreticisine karşı başlatılan ve uzun yıllardır süren en büyük endüstriyel işçi grevlerinden biri olan Birleşik Otomobil İşçileri grevinin etkilerinin henüz ölçülemeyeceğini ve ne kadar süreceğinin ve hangi tarafların etkileneceğinin belirsiz olduğunu vurguladı.

Biden yönetiminin işçilerin toplu pazarlık yapmasını teşvik etme ve sektörün iyi gitmesi durumunda işçilerin “kazançlı çıkmasını” sağlama konusundaki kararlılığını da vurgulayan Yellen, işgücü piyasasının hala güçlü olduğunu ancak biraz soğuduğunu ve “eskisi kadar sıcak olmadığını” söyledi. Bu da enflasyonun hedefi olan %2’ye düşürülmesi açısından önemli bir faktör olarak değerlendiriliyor.

Ayrıca Yellen, Fed’in faiz oranlarını yükseltme adımlarının konut piyasasını etkilemeye başladığını, ancak tüketici harcamalarının hala “oldukça sağlam” olduğunu da vurguladı.

ABD tarihinde ulusal borç ilk defa 33 Trilyon doların üzerinde

ABD’nin ulusal borcu, hükümet harcamaları zaten gözlem altındayken kritik bir kilometre taşını aşarak ilk kez 33 trilyon doları geçti.

Yeni açıklanan verilere göre, ABD’nin alacaklılarına olan borcu, Pazartesi günü itibariyle 33.04 trilyon dolara yükseldi. Bu, sadece kırk yıl önce ulusal borcun 907 milyar dolar civarında olduğu bir dönemi hatırlatıyor.

Sorumlu Federal Bütçe Komitesi Başkanı Maya MacGuineas, “Amerika Birleşik Devletleri, gurur duyulacak bir dönüm noktasına daha ulaştı: Brüt ulusal borcumuz 33 trilyon doları aştı. Ayrıca, halkın sahip olduğu borç da kısa süre önce 26 trilyon doları aştı. Bu büyük rakamlar karşısında etkisiz kalıyoruz, ancak bu onların daha az tehlikeli olduğu anlamına gelmiyor” dedi.

Peter G. Peterson Vakfı CEO’su Michael Peterson ise şunları söyledi: “Kanun yapıcılar, kısa vadeli mali krizlerden diğerine sürüklenirken, ulusal borcumuz trilyonlarca birikmeye devam ediyor. Haziran ayındaki borç tavanı krizinin ardından 32 trilyon dolarlık borç kilometre taşını geçtik. Şimdi, sadece üç ay sonra olası bir hükümet kapanmasını göz önüne alırken, 33 trilyon doları aşan kırmızı mürekkepte bulunuyoruz” dedi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova’dan Çin’in veri yasalarına eleştiri

Avrupa Birliği (AB) işletmelerinin Çin’in veri yasaları hakkında kaygıları olduğunu dile getiren AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, bu yasaların belirsiz olduğunu ve işletmelerin karşılaşabileceği karmaşık süreçlere işaret etti.

Jourova, şunları ifade etti: “AB işletmelerinin bu yasaları anlamalarına ve olası uyumsuzlukları önceden engellemelerine yardımcı olacak bir tür bilgi köprüsü oluşturmak için Çin yetkililerine bir öneri sunmayı düşünüyoruz.”

İngiltere Merkez Bankası BoE, yüksek enflasyondan dolayı kararsız

İngiltere’nin enflasyonundaki beklenen artış, Bank of England’ın (BoE) zaten karmaşık bir karar olan faiz artırımlarını ne zaman durduracağı konusundaki kararı daha da karmaşık hale getirecek.

Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan 30’dan fazla ekonomistin tahmin medyanına göre, Ağustos ayında enflasyon, Temmuz’daki %6.8’den yüzde 7’ye yükselecek. Bu artış, ekonomistler tarafından akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalarla ilişkilendiriliyor ve Şubat ayından bu yana görülen ilk hızlanmayı işaret ediyor.

 

Bloomberg’in anketine katılan 50’den fazla ekonomistin neredeyse tamamı, BoE’nin Perşembe günü faiz oranını 25 baz puan artırarak %5.5’e çıkaracağına inanıyor. Bu görüş, finansal piyasalar tarafından da büyük ölçüde destekleniyor.

Roubini Macro Associates’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nouriel Roubini, Pazartesi günü Bloomberg Television’a yaptığı açıklamada, “Gelen sinyaller, BoE’nin ne kadar artış yapmak istediklerinden emin olmadıklarını gösteriyor. Eğer böyle bir şey olursa, enflasyon beklentileri açısından ciddi sorunlar yaşanabilir. Gerçek bir stagflasyon riski ortaya çıkabilir” dedi.

Günün öne çıkan gelişmeleri ise şu şekilde

Yurt içinde bugün Hazine ihalesi ve kira sertifikası satışı haricinde öne çıkan önemli bir veri bulunmamaktadır. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Goldman Sachs ev sahipliğinde yatırımcılarla gerçekleştireceği toplantının sonuçları da yakından takip edilmelidir. Yurt dışında ise Euro Bölgesi’nde final tüketici fiyatları ve ABD’de konut başlangıçları verileri öne çıkmaktadır. Ayrıca 78. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da başlayacak ve dünya liderleri önemli konularda görüş alışverişinde bulunacaklar.

Günün Dikkat Çekenleri:

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu ve bu projenin bölge ülkeleri tarafından desteklendiğini belirtti. Ayrıca, yoksul ülkelere tahıl gönderilmesi konusunda Rusya ile anlaşma sağlandığını ifade etti.
  • ABD, İran’ın tutuklu 5 vatandaşının serbest bırakılmasının ardından İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı (MOIS) ve eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a yaptırım uyguladı.
  • Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşme gerçekleştirdi.
  • ABD’ye Temmuz ayında net sermaye girişi 140,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
  • Şirket haberleri arasında Adra GYO’nun Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlayacağı, Alarko Holding’in havacılık sektöründe faaliyet göstermek üzere yeni bir şirket kurmaya karar verdiği, Atlantis Yatırım Holding’in bağlı ortaklığı Balkaney Gıda’nın 2.500 ton gübre ön siparişi aldığı, Brisa’nın Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile kredi anlaşması imzaladığı ve daha birçok şirket haberleri yer almaktadır.
  • Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), 2022 yılına ilişkin uluslararası hizmet ticareti istatistiklerini yayımlayacak.
  • Hazine, 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ve 10 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.
    Yurt dışında Euro Bölgesi enflasyon rakamları izleniyor olacak.

Share this content: