×

GBPAUD İncelemesi

GBPAUD

Britanya’ya Kısa Bakış

Britanya’da özellikle Brexit sonrası adaya yapılan algı ekonomik anlamda kendi sınıfındaki ülkelere kıyasla mevcut küresel risklerin çok daha yoğun hissedildiği yönündeydi. Genel anlamda bu görünüm doğru olsa da, İngiltere’de iklim krizi ve modern kapitalizmin bir çok ülke için azalan getirileri ile birlikte yaşlanan nüfus gibi günümüz Avrupa ülkelerinin temel sorunları görülüyor. 

Öte yandan ekonomik kıyasalamalarda Almanya ve Fransa gibi ülkeler ile sınıflandırılan İngiltere son dönemde Polonya ve Slovenya gibi ülkelerle kıyaslanır oldu. 

Son olarak bugün açıklanan Ağustos ayı Bileşik PMI 48,6 ile beklentileri aşsa da, hala daralma görünümünde seyrediyor. 

Avustralya’ya Kısa Bakış

 

Avustralya ekonomisi için 2022-2023 dönemi içerisinde bir çok zorluk yaşandı. Özellikle küresel enflasyonun son 30 yılın en yüksek seviyelerine ulaşması Merkez Bankası’nın (RBA) faiz oranlarını hızlı bir şekilde son 10 yılın en yüksek seviyelerine çıkarmasına neden oldu. Küresel bankacılık sektörü ve mali çalkantılara rağmen Avustralya mali sistemi bir nebze olsun gücünü korudu.


Son olarak bu sabah saatlerinde açıklanan faiz oranı %4.10 ile beklentiler doğrultusunda gerçekleşti.

GBPAUD paritesini haftalık bazda incelediğimizde 2015 yılından bu yana yaklaşık olarak 8 yıldır devam eden yatay eğilimin üst bandına ulaşıldığını görüyoruz. Mevcut yatay eğilim tam anlamıyla yukarı yönlü kırılmış değil. Diğer taraftan 2022 Eylül ayından bu yana yükselen bir trend içerisinde olan paritede göstergeler doğrultusunda henüz bir uyumsuzluk benzeri bozulma görülmemektedir.

GBPAUD W1
GBPAUD D1

GBPAUD paritesini günlük bazda incelediğimizde yükselen trend içerisinde 20, 50 ve 200 günlük ortalamaların üzerinde kaldığını görüyoruz. Öte yandan 200 günlük ortalama üstüne yerleşmesiyle ivmelenen yükselen trendi teknik olarak değerlendirdiğimizde, trend bazlı fibonacci düzeltmeleri doğrultusundaki direnç noktaları olan 1.92349, 1.96552 ve 1.99698 bölgelerini nizamî şekilde görevlerini yerine getirmiş gibi duruyor. 

Paritedeki trend yönü fiyatlamanın devamlılığı adına 1.96552 seviyesi karşılığına gelen %78,6 bölgesi üzerindeki hareketliliklerde yeniden 1.99698 seviyesinin test edilmesi olası görülüyor. Olası geri çekilmelerde ise 1.95661 seviyesi altına ulaşabilecek satış baskısı geri çekilmenin ivmelenmesine yol açabilir.

GBPAUD paritesini kısa vadeli değerlendirdiğimizde Temmuz 2023 tarihinden bu yana ilerleyen kısa vadeli yükselen rallide 29 Ağustos 2023 tarihinde aşağı yönlü bir kırılma yaşandığını görüyoruz. Bu kırılma sonrası kâr realizasyonu niteliğinde değerlendirebileceğimiz geri çekilme devamlılığını sağlayamamış ve parite yeniden yukarı yönlü bir eğilim içerisine girmiştir. Mevcut yükselişin anlık görünümü retest olasılığını göz önünde bulundurmamıza sebep oluyor. 

GBPAUD H4

Bu bağlamda grafikte gri ile belirtilen 1.9750-1.9775 kanalının altında kaldığımız sürece satış eğiliminin devam edeceği varsayımını yapabiliriz. Paritenin bu bölgeyi aşmaması halinde yeniden 1.95432 bölgesi gündeme gelebilir. Ancak mevcut yukarı yönlü eğilimin 1.9750-1.9775 kanalını aşması halinde paritede 1.99698 bölgeleri gündeme gelecektir.

RİSK BİLDİRİMİ

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise eğitim amaçlı ve genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler Raven Research tarafından genel bilgilendirme ve eğitim amacıyla ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. 

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, müşterilerin ve diğer yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan Raven Research sorumlu tutulamaz.

Share this content: