×

1 Eylül 2023 Piyasa Raporu

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, ECB’nin faiz artırım sürecinin neredeyse tamamlandığını ancak iki hafta sonraki toplantıya kadar para politikasını daha da sıkılaştırıp sıkılaştırmamak konusundaki tartışmaların süreceğini belirtti.

Guindos, “Hala enflasyonu %2 hedefine yaklaştırmak için çalışmamız gerekiyor. Eylül ayındaki faiz kararı hala açık bir konu. Faiz artırımı sürecinin son aşamasındayız” dedi.

Barclays analistleri, yayınladıkları raporda Euro Bölgesi’nde devlet tahvili ihracının Eylül ayında önemli ölçüde hızlanacağına dikkat çekiyorlar, bu tahvil ihracının tipik mevsimsel kalıpları takip ettiğini belirtiyorlar.

 

Ağustos ayında yaklaşık olarak 82 milyar euro seviyesinde olan brüt devlet tahvili ihracının, bu ay içinde 103 milyar euro seviyelerine yükseleceğini tahmin eden analistler, aynı zamanda itfaların Ağustos ayındaki 59 milyar Euro’dan 50 milyar Euro’ya gerileyeceğini öngörüyorlar.

 

Bu durumun bir sonucu olarak, analistler, “Brüt ihracın artması ve itfaların azalmasıyla birlikte, Ağustos’tan Eylül’e net ihraçta keskin bir artış bekliyoruz. Bu artış, yaklaşık 23 milyar euro seviyelerinden yaklaşık 53 milyar euro seviyelerine çıkacak” yorumunu yapıyorlar.

Çin’in üretim sektöründeki aktivitesi Ağustos ayında beklenmeyen bir şekilde genişleyerek, üretim sektöründeki daralmanın sona erdiğine dair umut verici işaretler sundu.

 

Caixin’in imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Ağustos ayında Şubat ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Temmuz ayında 49.2 puanla daralmaya işaret eden imalat PMI, Ağustos ayında 50 puanlık eşik seviyesinin üzerine çıkarak 51.0 seviyesine ulaştı.

 

Caixin anketine göre, üreticiler artan piyasa talebi sayesinde hem üretim hem de toplam sipariş alımlarında artış yaşadılar. Satışlardaki artış, yeni ihracat siparişlerindeki sert düşüşlere rağmen, iç talebin büyümenin ana itici gücü olduğunu gösteriyor.

 

Bu arada planlanan şirket genişlemeleri, sektördeki istihdamı artırdı ve Mart 2010’dan bu yana kaydedilen en hızlı istihdam artışına yol açtı. Biriken iş hacmi üçüncü ay üst üste sınırlı bir artış gösterdi. Yüksek sıcaklıklar ve sel nedeniyle fabrikaların geçici olarak kapanmasının tamamlanmamış iş yükünü artırdığı bildirildi.

Caixin Insight Group ekonomistlerinden Wang Zhe, “İleriye dönük olarak, mevsimsel etkilerin yavaşça azalacağını, ancak yetersiz iç talep ve zayıf beklentilerin sorununun daha uzun süreli bir kısır döngüye yol açabileceğini” belirtti.

Çin Merkez Bankası, finansal kurumların rezerv olarak saklamaları gereken döviz miktarını bu yılın ilk defa düşüreceğini ve bu hareketin yuanın son dönemdeki hızlı değer kaybını frenlemeyi amaçladığını açıkladı.

Çin Merkez Bankası’nın açıklamasına göre, 15 Eylül itibarıyla yabancı para zorunlu karşılık oranı 200 baz puan azaltılarak yüzde 6’dan yüzde 4’e çekilecek.

Bu indirimle birlikte, Çin’in Temmuz sonunda 821.8 milyar dolar olan döviz mevduatından 16.4 milyar dolar serbest kalacak.

Çin Merkez Bankası, bu kararın amacının “finansal kurumların döviz kaynaklarını daha etkin bir şekilde kullanmalarını teşvik etmek” olduğunu belirtti.

Mizuho Bank’ın Asya FX stratejisti Ken Cheung, “FX zorunlu karşılık oranı indirimi, Çin’in yeni bir parasal genişleme dönemini sürdürdüğü bir dönemde yuanın değer kaybı baskısını hafifletecek. Bu indirim, ekonomiyi canlandırmak için daha fazla faiz indirimi yapma olanağı sağlayarak daha fazla politika alanı açabilir” dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020 Georgia seçim sonuçlarına müdahale suçlamalarıyla ilgili olarak gelecek hafta mahkemeye gitmeyeceğini açıkladı ve bu suçlamaları reddetti.

Trump’ın avukatları, ABD Mahkemesi’nde bugün yapılan duruşmada müvekkilinin suçlamaları reddettiğini ve duruşma sırasında mahkeme salonuna gitmeyeceğini bildirdi. Böylece Trump, gelecek haftaki duruşma gününde mahkemeye katılmamış olacak.

 

 

Trump’ın yanı sıra 18 kişinin yargılandığı davada, 3 kişi suçlamaları kabul ederek iddialara dair açıklamalarda bulundu. Bu üç isim şunlardır: Trump’ın eski avukatlarından John Eastman, Trump’ın diğer avukatı Sidney Powell için çalışan dijital uzman Scott Hall ve ünlüler için çalışan bir yayıncı olan Trevian Kutti. Bu üç kişi, mahkemede ifade verdikten sonra kefaletle serbest bırakıldı.

 

 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 7-10 Eylül tarihleri arasında Hindistan’a gidecek ve G20 liderler zirvesine katılacak.

ABD Hazine Bakanlığı, Yellen’ın zirvede küresel ekonomiyi desteklemek ve düşük ve orta gelirli ülkeleri güçlendirmek amacıyla borçların yeniden yapılandırılması, çok taraflı kalkınma bankalarının gelişimi ve IMF güven fonu kaynaklarının oluşturulması konularındaki çalışmalara odaklanacağını açıkladı.

 

Ayrıca, Yellen’ın G20 müttefiklerini Ukrayna’ya ekonomik desteklerini sürdürmeye ve Rusya’ya Ukrayna’daki devam eden savaşın maliyetlerini artırmaya çağıracağı belirtildi. Bu çerçevede Rus petrol ihracatına yönelik G7 liderlerinin öncülük ettiği fiyat sınırlamasının desteklenmesi ve küresel gıda güvenliğini güçlendirmek için Ukrayna’nın tahıl ihracatına yönelik kısıtlamaların ele alınması da bulunuyor.

Moody’s, Aralık sonunda 12 aylık enflasyonun %60,8 olacağını öngörürken, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini %51,2 olarak açıkladı. 2024 yılı enflasyon beklentisi ise %48,7 olarak belirtildi.

Moody’s, “2023-24 Ağustos 2023 Güncellemesi” başlıklı raporunda G20 gelişmiş ekonomilerinin 2023’teki büyüme oranlarının %2,3’ten %1,4’e ve 2024’te %1,0’a düşeceğini öngörürken, G20’nin tamamında büyümenin 2023’te %2,7’den %2,5’e ve 2024’te %2,1’e gerileyeceğini tahmin etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reeskont işlemlerinde kullanılacak iskonto ve avans faiz oranlarını 10 puan artırdı. TCMB’nin ilgili Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğe göre, en fazla 3 ay vadeli senetler için reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık %25,75 olarak belirlendi, avans işlemleri için uygulanacak faiz oranı ise yıllık %26,75 olarak saptandı.

24 Haziran’dan bu yana reeskont işlemlerinde faiz oranı %15,75, avans işlemlerinde ise %16,75 olarak kullanılıyordu. Yeni faiz oranları hemen yürürlüğe girdi.

Share this content: