×

31 Ağustos 2023 Piyasa Raporu

Mart 2022’den bu yana yapılan 5.25 puanlık faiz artışının enflasyonun belirgin bir şekilde düşmesine yardımcı olduğunu belirten Bostic, tüketici fiyatları enflasyonunun Temmuz ayında %3.2’ye gerilediği yaz aylarındaki %9’luk zirveden düşmesine dikkat çekti. Ancak düşen kira fiyatlarının henüz konut hizmetleri enflasyonu verilerine yansımadığını göz önünde bulundurarak, temel enflasyonunun “şimdiden hedefe yaklaştığı” şeklinde yorumladı.
Bostic, iş dünyası anketlerinin daha az sayıda firmanın fiyatlarını artırmayı sürdürmeyi planladığını gösterdiğini ve tüketici fiyat endeksinde %5 veya daha yüksek enflasyon kaydeden kalemlerin oranının %80’den %35’e düştüğünü belirtirken, işgücü piyasasının soğuduğunu ve işverenlerin yüksek maaşları sürdürebilmek için fiyatları artırmayı düşünmediklerini söyledi.
Bostic, genel olarak Fed’in enflasyonun makul bir zaman dilimi içinde %2 hedefine ulaştığına dair net bir görüntü elde edilene kadar politikayı sıkı tutma konusunda “kararlı” olması gerektiğini ifade ederek, “Zaten politikanın bizi oraya götüreceğine inanıyorum” diye konuştu.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, para politikasının enflasyonu “makul” bir süre içinde %2’ye düşürecek kadar sıkı olduğunu söyleyerek ABD’de faiz oranlarının daha fazla artırılmasına karşı çıktı.
Güney Afrika’nın Cape Town kentinde düzenlenen bir konferansta konuşan Bostic, “Politikanın uygun bir şekilde kısıtlayıcı olduğuna inanıyorum. İhtiyatlı ve sabırlı olmalıyız ve kısıtlayıcı politikanın ekonomiyi etkilemeye devam etmesine izin vermeliyiz, aksi takdirde çok fazla sıkılaştırma ve gereksiz ekonomik acıya neden olabiliriz. Ancak bu, yakın gelecekte politikayı gevşetmek istediğim anlamına gelmez” dedi.

Özellikle piyasaların ECB’nin çalışmalarının bir kısmını geri aldığı bir zamanda.
Schnabel, Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Gerçek risksiz faiz oranları vade yapısının her seviyesinde düştü. Bu düşüş, enflasyonu hedefe geri getirme çabalarımızı engelleyebilir” dedi.
Schnabel, Eylül ayındaki politika toplantısının seçenekleri açık bırakırken, faizleri daha uzun süre yüksek tutma sözüyle şu anda faiz artışı ile takas etmenin güçlü bir ekonomi için uygun olmadığını da savundu.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Yönetim Kurulu üyesi olan Isabel Schnabel, faiz oranlarının zirvesini tahmin edemediklerini veya ne kadar süreyle sıkılaştırıcı seviyede kalacaklarını söyledi.
Schnabel, Euro Bölgesi için görünümün oldukça belirsiz olduğunu ifade etti ve Euro Bölgesi’nin büyümesinin sadece birkaç ay önce tahmin edilenden daha düşük olduğunu söyledi. Ancak bu durumun otomatik olarak daha fazla faiz artırımı gerektirmediğini savundu.

Çinli çelik üreticisi Baosteel, Çin’in bu yıl çelik üretiminde büyümeye bir sınırlama getirmeye devam edeceğini açıkladı. Şirketin Genel Müdürü Wu Xiaodi yaptığı açıklamada, Çin’in emisyon sınırlarını uygulamaya devam edeceğini doğruladı.
Wu açıklamasında “Bu yıl çelik üretimini sabit tutma politikası hala devam ediyor ve bu yılki üretim geçen yılın seviyesini aşmayacak” dedi.
Wu, yılın ilk yedi ayında çelik üretimindeki yıllık artışın ardından, Çin’in üretimi 30 ila 40 milyon ton arasında azaltması gerektiğini belirtti.

Bakan Şimşek, uygulanan politikaların makro finansal istikrar üzerindeki olumlu etkilerinin görülmeye başladığını belirterek, “Bu etkilerin kalıcı olması ve istikrarın sağlanması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz.” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan büyüme verilerini değerlendirdi.
Şimşek açıklamasında şunları söyledi:
“TÜİK tarafından bugün açıklanan GSYH verilerine göre; Türkiye ekonomisi 2023 yılının ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak %3.8 büyüdü. Mevsimsel olarak düzeltilmiş GSYH büyümesi bir önceki çeyreğe göre %3.5 arttı.
Sıkı küresel finansal koşullar ve geçen yılın aynı dönemine göre %1.8 daralan küresel ticaretin etkisi altında, deprem felaketinin ekonomik sonuçlarını dengelemeye çalıştığımız ikinci çeyrekte ekonomimiz güçlü bir büyüme sergiledi. Reel ihracattaki düşüşe rağmen güçlü iç talep, ithalat artışını destekledi. Sonuç olarak net dış talep büyümenin sınırlanmasına katkıda bulundu.

Ayrıca, ekonominin üretken kapasitesini artırmak için hayati öneme sahip olan yatırım harcamaları %5.1 arttı.
Hedefimiz, güçlü büyüme ile birlikte dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme elde etmektir.
İç ve dış talep dengesini yeniden sağlamak için tedbirler almaya ve uygulamaya devam ediyoruz. Kaynakları tüketim yerine öncelikli olarak yatırım, istihdam, üretim ve ihracata yönlendirmeyi hedefliyoruz. Bu tedbirlerle ekonomimizin dış şoklara karşı direncini artırmayı amaçlıyoruz. Şeffaf, tutarlı ve uluslararası normlara uygun politikalar yoluyla güven inşa edilmesi, öngörülebilirliği artırır. Öngörülebilirlik, sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için gerekli olan yatırım ve istihdam artışında kritik bir öneme sahiptir. Uyguladığımız politikaların makro finansal istikrar üzerindeki olumlu etkilerini görmeye başlıyoruz. Bu etkilerin kalıcı olmasını ve istikrarın sağlanmasını sürdürmek için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir büyüme ile elde edilecek refah artışının toplumun tüm kesimleri arasında adil bir şekilde paylaşılması önceliğimizdir.”

London’da bulunan Finans Haberleri’ne göre, Goldman Sachs, 2023 yılının ilk yarısında Birleşik Krallık’taki çalışanlarının maaşlarını %10 oranında indirdi.
Yeni açıklanan finansal raporlara göre, Goldman Sachs International’ın tazminat maliyetleri 2023’ün ilk altı ayında %10 düşerek 1.2 milyar dolar oldu ve bu büyük ölçüde tahmini prim ödemelerindeki düşüşten kaynaklandı. Bu düşüş, 2022’nin ilk yarısında Birleşik Krallık’taki bankacılar için uygulanan yaklaşık %60 kesintiyi takip ediyor.
İngiltere Merkez Bankası’nın baş ekonomisti Huw Pill, faiz oranlarını aşırı yükseltme riskine rağmen yüksek enflasyonu %2 hedefine geri getirme konusunda “sonuna kadar taşıyacağız” dedi.

“Şu anda, son MPC açıklamalarındaki sözlerle, hedefe kalıcı bir dönüşü sağlamak için yeterince uzun bir süre boyunca yeterince sıkı duruma gelmeyi amaçlıyoruz.”
Pill, Bank of England’ın borçlanma maliyetlerini aşırı yükseltme riskine dikkat çekti ve “Politika artık kısıtlayıcı bir bölgede olduğu için, fazla şey yaparak istihdam ve büyümeye gereksiz zarar verme riski var” dedi.
Ancak rehavetin yersiz olduğunu ve enflasyon baskıları altında yatan bazı göstergelerin, Temmuz ayındaki %6.8’e düşen başlıca enflasyon oranından daha az umut verici olduğunu da belirten Pill, şirketlerin ve hane halklarının artan enflasyonun etkisine karşı gelirlerini ne ölçüde korumaya çalıştıklarının anahtar sorun olduğunu söyledi.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) eski bir politika kurulu üyesi olan Takahide Kiuchi, BOJ’un bu yıl enflasyon ve ücret görüşmelerindeki artışların sürdürülemese bile gelecek yılın ikinci yarısında gevşek para politikasını sona erdirebileceğini söyledi.
Reuters tarafından düzenlenen Küresel Piyasalar Forumu’nda konuşan Kiuchi, BOJ’un gevşek para politikasını uzun bir süre daha sürdürmenin ekonomi üzerindeki yan etki riskini artırabileceğine inandığını ve %2 enflasyon hedefine ulaşılamasa bile gevşek para politikasını sona erdirmek için “bu mantığı” kullanabileceğini ifade etti.

Nakamura, BOJ’un geçen ay getiri eğrisi kontrolündeki kontrolünü gevşetme kararına muhalefet eden tek üye oldu.
Satış fiyatlarındaki artışın ücret artışına yol açtığını gösteren veriler olmadan erken bir sıkılaştırmanın işletmelerin kazanma kapasitesine zarar verebileceğini ifade eden Nakamura, politika ayarlamalarının önce dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Nakamura, bankanın hala “şimdilik” gevşek para politikasına devam etmesi gerektiğini de ekledi.
BOJ’un politika kurulunun lider üyelerinden Naoki Tamura, Çarşamba günü yaptığı bir konuşmada BOJ’un enflasyon görevini 2023’ün ilk çeyreğinde tamamlayabileceğini doğrulayabileceğini ve negatif faiz oranlarını gelecek yılın başlarında sonlandırma olasılığının bulunduğunu söyledi

Japonya Merkez Bankası (BOJ) yönetim kurulu üyesi Toyoaki Nakamura, BOJ’un politika değişikliği konusunda temkinli olması gerektiğini söyledi.
Nakamura, yerel iş liderlerine yaptığı bir konuşmada, “Politika sıkılaştırması için daha fazla zaman gerekiyor. %2 enflasyon hedefine sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde ulaşmak için hala zaman var” dedi.

Share this content: