×

TCMB’de Üç Başkan Yardımcısı Değişti: Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan Atandı

28 Temmuz 2023 tarihli Resmî Gazete’de açıklanan kararla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) üç başkan yardımcısında değişiklik yaptı. Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alınırken, yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan’ın TCMB Başkan Yardımcısı Atamaları yapıldı.

Yapılan TCMB Başkan Yardımcısı Atamaları atamalar sonrası yeni guvernörlerle alakalı bilgiler merak ediliyor. Atamalarda en çok göze çarpan isim ise Osman Cevdet Akçay oldu. Trabzon doğumlu olan Akçay, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu ve New York City University Graduate School and University Center’da M.Phil ve Ph.D derecelerini aldı. 2001-2009 yılları arasında Koç Üniversitesinde dersler verdi ve Koç Finansal Hizmetler ve Yapı Kredi Bankası’nda baş ekonomist olarak çalıştı. Araştırmalarının çoğunluğu dezenflasyon, döviz kuru belirleme ve borç dinamikleri üzerine yapılmıştır.

Fatih Karahan, Boğaziçi Endüstri Mühendisliği ve Matematik bölümlerinden mezun olduktan sonra, ekonomi üzerine yüksek lisans ve doktora yapmak üzere Pensilvanya Üniversitesi’ne gitti. New York FED’e bağlı Para Politikası Araştırma Birimi bünyesinde İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmalarında ekonomist olarak görev almaktadır. Araştırmaları öncelikle çalışma ekonomisi ve makroekonominin kesiştiği noktada yer almaktadır. Son çalışmaları, işgücü piyasası politikalarının makroekonomik etkilerini, demografik değişikliklerin işgücü piyasası etkilerini, kendine özgü işgücü geliri riskinin doğasını ve ücret şoklarının fiyatlara yansımasını incelemektedir.

Hatice Karahan, Boğaziçi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra yüksek lisansını tamamladı ve Syracuse University’de doktora yaparak ekonomi dersleri verdi. Center for Policy Research bünyesinde araştırmacı olarak görev aldı ve Türkiye’ye dönerek İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde dersler verdi. 2014 yılında doçentlik unvanı alan ekonomist, TİM, İSO, DEİK ve MÜSİAD gibi çeşitli kuruluşlara ekonomi danışmanlığı yaptı. 2015 yılında Medipol Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü’nün kurucu başkanı oldu ve 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu danışmanı olarak göreve getirildi.

Share this content: