×

TCMB’den KKM Kararı

TCMB'den KKM Kararı

Döviz cinsinden tutulan mevduatın KKM’ye dönüşüm amacı politikasına son verildi ve Türk Lirası cinsinden olan paylara dayalı olarak menkul kıymetlerin kurulması ve zorunlu karşılık uygulaması sonlandırıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleşme süreci çerçevesinde yabancı para mevduatın korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasını ve TL payına göre menkul kıymetlerin oluşturulması ile zorunlu karşılık politikasını sonlandırdı.

TCMB’nin yaptığı açıklamada, 20 Temmuz 2023 tarihli Para Politikası Kurulu kararında, finansal istikrarın artırılması ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğinin güçlendirilmesine yönelik sadeleşme sürecinin adım adım sürdürüleceği vurgulandı.

Açıklamada şu şekilde ifade edildi:

“Sadeleşme kapsamında yabancı para mevduattan korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulaması ve TL cinsinden menkul kıymetlerin oluşturulması ile zorunlu karşılık politikası sona erdirilmiştir.

Bu düzenlemelerle birlikte Türk Lirası mevduatları arttırılmış ve korumalı hesaplar üzerinden Türk Lirası mevduata geçişin teşvik edilmesi amaçlanmıştır.

Bu bağlamda,
• Merkez Bankası tarafından desteklenen korumalı hesaplardan Türk Lirası hesaplarına geçiş ve korumalı hesapların belli bir oranda yenilenmesi hedeflenmektedir,
• Koruma sağlanmayan Türk Lirası payının artırılması hedefine yönelinmiştir.

Sadeleşme süreci ve korumalı mevduatın Türk Lirası cinsinden hesaplara dönüşümü, Para Politikası Kurulu’nun belirlediği temel prensipler doğrultusunda ilerlemeye devam edecektir.”

Share this content: